Sunday 25 September 2016

Prawn Fry


Kadang berhari hari fikir nak masak apa. Untuk yg pening tak tau nk masak apa.. Saje nk share resipi super senang utk yg takde idea. Sebab biasanya kalau sebut udang yg terbayang mesti sambal udang atau kari udang.. kita tukar selera sikit tapi yg pastinya sgt sedap menjilat jari
Bahan bahan:
Udang, (ikutlah nk letak berapa banyak) halia & bawang putih (tumbuk halus), serbuk ketumbar, serbuk masala, garam, serbuk kunyit, serbuk cili, daun kari, bawang besar, cili padi.
Cara penyediaan: 
Udang dibersihkan dibuang kulit. Gaulkn bwg putih & halia, semua serbuk letak 1 sudu kecik (cili,ketumbar,kunyit,masala) dan sedikit garam. Gaul sebati dgn udang biar mesra.
Panaskan kuali. Kalau bole biar pakai kuali yg tak melekat. Gorengkan udang yg di perap dgn bahan bahan td tanpa minyak. Goreng sampai udang masak. Bila udang dah masak, bolehla ketepikan. Waktu ni satu rumah bole bau wanginya...
Di kuali lain, panaskn minyak tumis bawang besar sebiji, cili padi dan daun kari. Tumis sampai bawang agak layu dan masukkn udang yg kita dah goreng tadi. Gaul sebati semuanya dan perasakn. Selamat menjamu selera ladies!

No comments:

Post a Comment